Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Необов’язкове поле
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Необов’язкове поле
Що краще: Microsoft Teams або Zoom?
Раніше відео конференції, відео дзвінки між колегами, онлайн навчання не були настільки популярні як зараз. З причини обставин, що склалися, комунікації довелося перебудувати. Всі зрозуміли зручність і практичність проведення онлайн зустрічей: економія часу на дорогу, можливість збирати велику кількість учасників, без необхідності оренди приміщення, та інші переваги. З березня 2020 року кількість користувачів відео сервісів збільшилася в сотні разів. Лідерами на ринку стали Microsoft Teams і Zoom.

Кількість користувачів Microsoft Teams: листопаді 2019 - 20 мільйонів, в березні 2020 року - 44 мільйони, а в листопаді 2020 кількість щоденних активних користувачів Microsoft Teams досягла 115 мільйонів осіб.
Кількість користувачів Zoom: в грудні 2019 го у сервісу було 10 млн щоденних користувачів, в березні 2020 го - вже 200 млн.

У чому ж їх подібності та відмінності?

Zoom - це хмарна платформа для відео та аудіо конференцій, дзвінків, мобільної співпраці та простих онлайн зустрічей. Zoom як і раніше пропонує варіант freemium, який в першу чергу приваблює нових клієнтів.

Microsoft Teams - це платформа для спільної роботи, яка об'єднує разом чат, онлайн зустрічі, конференції та сервіси Microsoft 365. Тобто Microsoft Teams це не тільки відео або аудіо зв'язок. Це хаб, що об'єднує різні сервіси для роботи: від дзвінків до планнера великих проектів.
Обидві програми доступні в мобільній і десктопній версіях. Базовий набір для дзвінків і чату може здаватися однаковим, проте це лише верхівка айсберга.

Функціонал

Накладення заднього фону, кілька екранів учасників одночасно, можливість відключити мікрофони інших учасників: в обох додатках даний набір практично однаковий. В додатках є можливість виведення на екран до 49 відеозображень учасників конференції. У Microsoft Teams додатково можливо «розсадити» всіх учасників в одній аудиторії - Together Mode.
Можливість чатитись надається і в Teams, і в Zoom. Як окрема функція, так і як частина конференції. Розглядаючи чат, як сервіс, в обох додатках можлива розбивка по каналах, групах, пошук і персональне листування.

Якщо говорити про чат, як частину конференції, то є відмінності.
Коли зустріч в Teams закінчена, чат події залишається і продовжує «жити»: ви в будь-який момент можете написати повідомлення, опублікувати файл, відправити емодзі. Чат знаходиться серед ваших інших листувань і вам легко буде його знайти.

У Zoom автозберігання системи автоматично зберігає чат конференції локально на ваш комп'ютер. Ви також можете вручну зберегти ваш чат при запуску локального запису або запису в хмару. Тобто, ви тільки переглядаєте вже наявну інформацію, без можливості додати нову.

Скільки буде жити ваша конференція?

Microsoft Teams дозволяє почати роботу з колегами ще ДО початку трансляції: повідомлення в чат, файли для спільної роботи, питання спікерам і модераторам. Під час зустрічі є можливість робити нотатки у відповідній вкладці. І, як зазначено раніше, ваш чат продовжує жити.

Початок конференції в Zoom відбувається при переході за посиланням, введенні ідентифікатора відео зустрічі і пароля в зазначений час. Тоді у вас з'являється функція чату (якщо організатор її увімкне).

Запис конференції (відео) можливе в обох сервісах.
Хмарні записи Microsoft Teams зберігаються в захищеному корпоративному Microsoft Stream і доступні для членів організації. Microsoft Stream включає базовий обсяг сховища. Клієнт Microsoft Stream отримує фіксоване виділене сховище на 500 ГБ і додатково 0,5 ГБ сховища на ліцензованого користувача. Придбати додаткове сховище можна за $ 100 за 500 ГБ в місяць на кожного користувача.

Хмарні записи Zoom зберігаються в хмарі Zoom і, в залежності від тарифного плану, у сховища ваших записів може бути різний обсяг (0,5 ГБ, 1 ГБ). За додаткову вартість можна придбати додатковий обсяг (від $ 40 за 100 Гб в місяць додатково до тарифного плану, $ 100 за 500 ГБ в місяць). Або ви можете зберігати записи локально.

Інтеграція з іншими додатками

В даному питанні обидва сервісу надають великий вибір можливих інтеграцій. Календарі, системи моніторингу завдань, планери і багато іншого. Істотна відмінність в інтеграції з офісними пакетами програм (Microsoft Office, GSuite, OpenOffice та ін.). Zoom має коннектор з GSuite, проте кількість користувачів даного сервісу істотно менше, ніж користувачів Microsoft Office. Teams, своєю чергою, частина екосистеми Microsoft Office, що дозволяє користуватися офісними додатками в самому Teams. Набір сервісів для інтеграції різний, тому перед вибором Teams або Zoom, ознайомтеся з переліком додатків на сайтах виробників.

Загальне порівняння функціоналу:
* Детальніше про тарифні плани і їх компоненти уточнюйте у сервісного провайдера
** Обмеження часу конференції: 40 хвилин

Безпека

З точки зору безпеки Zoom надає користувачеві наступний набір можливостей: передача даних по захищеному HTTPS-з'єднанню. Шифрування переданих даних 256-бітовим алгоритмом AES GCM. Аутентифікація користувача за допомогою логіна і пароля або технології єдиного входу (SSO). Обмеження доступу до конференції за паролем. Кімнати очікування для учасників, які дозволяють організатору відеоконференції не допускати неперевірених учасників.

Zoom не надає користувачеві можливостей видалення даних про себе зі сховищ сервісу, проте дозволяє управляти інформацією на стороні клієнта.

Microsoft Teams вимагає обов'язкового використання захищеного з'єднання і застосовує протокол SRTP для передачі даних. Авторизація користувачів відповідає вимогам специфікацій OAuth, а контент додатково шифрується 256-бітовим AES-алгоритмом.

Сервіс підтримує багатофакторну аутентифікацію, а також використовує засоби Advanced Threat Protection (ATP) для контролю дій додатків, безпеки посилань і блокування передачі шкідливих файлів. Функції безпеки також включають кімнати очікування, гнучкий розподіл прав учасників конференції на підставі рольової моделі, обмежений гостьовий доступ. Всі дані Teams зберігаються в розподілених дата-центрах Microsoft, і адміністратор системи бачить, в якому регіоні розташовані сервери, які опрацьовують інформацію конкретного додатка.
Сервіс надає користувачеві можливість видалити накопичені дані про себе як з локальних пристроїв, так і з серверів Microsoft.

Висновки

Якщо порівнювати сервіси Teams і Zoom тільки в площині відео і аудіо дзвінків, то серйозних відмінностей немає. Однак, якщо ви шукаєте платформу не тільки для онлайн зустрічей і конференцій, а й для організації повноцінного робочого процесу і комунікації, то Microsoft Teams немає рівних. Інтеграція офісних програм, поштових сервісів, синхронізація календарів, миттєві дзвінки і чати - далеко не повний перелік можливостей Microsoft Teams. І, звичайно ж: Microsoft Teams входить в тарифні плани Microsoft 365. Це означає, що ви купуєте набір офісних служб і Microsoft Teams разом. У той час як користуючись ліцензією Zoom, у вашому розпорядженні тільки сервіс Zoom.






Загальне порівняння функціоналу:
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Адреса
02099, Київ, вул. Бориспільська,11А, оф.219
У вас залишились питання?
Заповніть форму і ми відповімо!
E-mail
info@simpla.com.ua
ТОВ "Сімпла"