Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Необов’язкове поле
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Необов’язкове поле
Створення резервних копій Office 365
Використання хмарних сервісів О365 зростає дуже швидко. 93 компанії зі 100 списку Fortune використовують О365. На поточний момент, це інструмент, який дозволить вашій компанії залишатися на плаву і працювати з будь-якої точки світу. Безліч компаній вже здійснило міграцію з наземної інфраструктури в хмарну. Для міграції існують інструменти Azure Migration Tools, Quest migration manager, BitTitan і інші, які збережуть всі корпоративні дані і дозволять почати роботу без простоїв.

Наступним етапом роботи в хмарі, має бути забезпечення безпеки ваших даних через створення резервних копій. Чому необхідно робити саме резервну копію? Існує поширена думка, що Microsoft несе відповідальність за ваші дані в хмарі і за їх довгострокове зберігання. Проте це не зовсім так. Microsoft несе повну відповідальність за:

  • саму інфраструктуру Microsoft, щоб сервіс Microsoft Office 365 був доступний вам, в будь-який момент часу;
  • георозподілення ваших даних, що впливає на безперервність робочих процесів незалежно від збоїв в роботі обладнання. Часто це плутають з резервним копіюванням, яке в свою чергу, є створенням копії даних на певний момент часу для подальшого зберігання в іншому місці;
  • безпеку інфраструктури: фізичну і логічну безпеку, безпеку на рівні додатків. Налаштування користувачів і адміністраторів;
  • обмежене і короткострокове відновлення даних (без відновлення на момент часу);
  • обробку даних: дотримання і збереження конфіденційності даних і виконання вимог законодавства. Корпорація Microsoft має більше 90 сертифікатів відповідності вимогам для всіх своїх датацентрів.
Однак ви, як користувач сервісів О365, несете відповідальність за ваші дані в хмарі, наскільки довго вони зберігаються і чи є у вас можливість «дістати» дані минулих періодів. Кому, коли, на який період надавати доступ до даних, як контролювати видалення інформації всередині організації - це також відповідальність користувачів О365. Незважаючи на те, що О365 високотехнологічна платформа, використання додаткових сервісів дозволить вам убезпечити ІТ-інфраструктуру і дані від безлічі загроз. Зокрема, створення резервних копій - це можливість забути про втрату або неможливість відновлення даних. За результатами опитування ІТ-фахівців було виявлено 6 найбільш поширених небезпек при роботі з даними:
Використовуючи неліцензійне ПЗ, ви ніколи не зможете підняти роботу своєї компанії на рівень високої продуктивності, бо неліцензійне ПЗ має урізані можливості. Не працюючи продуктивно, ви витрачаєте гроші. Ліцензійне ПЗ – це набагато дешевше.

1. Випадкове видалення. Наведемо лише один приклад: видалення користувача - неважливо, навмисно або випадково - це видалення тут же застосується по всій мережі. При цьому відразу ж видалиться його сайт SharePoint і дані OneDrive.

2. Прогалини і неточності в політиці зберігання. Через темпи розвитку ІТ-інфраструктур, що постійно прискорюються, адміністраторам часто доводиться змінювати політики зберігання інформації: зберігати Х днів, відновити на У днів тощо. Використовуючи сервіс резервного копіювання, неточності в політиках більше не будуть представляти проблеми.

3. Внутрішні загрози безпеки. Часто загрози всередині бувають не менш серйозними, ніж хакерська атака. Злив даних, зловмисне видалення інформації, видалення компрометуючих листів і доказів.

4. Зовнішні загрози безпеки. Шифрування, видалення даних, програми-вимагачі завдають серйозної шкоди компаніям. Щоб не втратити свої дані назавжди і мати чисті файли достатньо із заданою періодичністю робити резервні копії.

5. Дотримання вимог законодавства та нормативів. Іноді з'являється необхідність знайти листи або файли для судових розглядів. Але, як уже згадувалося раніше, випадкове видалення користувача, і як наслідок всіх його даних, не дозволить вам цього зробити. Цей процес може бути вкрай важливим для вас, тому маючи копію даних, ви можете виграти справу.

6. Управління гібридними розгортання електронної пошти і переходом на Office 365. Не завжди перехід з наземної інфраструктури в хмарну здійснюється миттєво. Це створює додаткові складності в управлінні і в збереженні даних. Рішення для резервного копіювання, яке ви виберете, повинно буде вміти підтримувати гібридну інфраструктуру і захистити вас від втрати даних.

На сьогодні існують декілька виробників, які надають якісний сервіс резервного копіювання для О365. Це Veeam Backup для Microsoft Office 365, Arcserve UDP, Acronis Backup 12, NAKIVO Backup & Replication, NetVault Quest Software.
Розглянемо докладніше кожен з них.

Arcserve UDP

Вендор Arcserve UDP пропонує рішення для бекапа Exchnage з Office 365. Він налаштований на вирішення завдання безпечного захисту листів Office 365, включаючи елементи календаря, контакти, розмови в Skype і багато іншого. Резервні копії можуть зберігатися у вашому офісі або на будь-який хмарній платформі, де встановлений сервер Arcserve UDP.

Одним з переваг Arcserve UDP є підтримка декількох облікових записів (мультитенантне зберігання). Це означає, що маючи один сервер бекапа, є можливість резервувати дані декількох організацій. Це усуває витрати на установку декількох серверів для захисту різних організацій.

Що стосується зберігання даних, то вони зберігаються в повністю бінарному форматі з певним ступенем деталізації, необхідною організації. Цей метод краще зберігає дани в єдиній базі даних, яка має кілька функціональних обмежень і обмежень продуктивності. Більш того, щоб забезпечити максимальну продуктивність і простоту використання, UDP дозволяє адміністраторам розбивати резервні копії на більш дрібні завдання з керованими підрахунками користувачів.

Для усунення людського фактора Arcserve UDР використовується практика автоматичного додавання нових користувачів для резервного копіювання. Дана ступінь автоматизації дозволяє знизити ймовірність упустити нові облікові записи.


Arcserve UDP оптимізує пропускну здатність мережі (регулювання завантаження каналу зв'язку), що дозволяє створювати резервні копії, не впливаючи на загальну продуктивність мережі. Динамічний перерозподіл потужностей дає можливість не дбати про пікові навантаження, які будуть впливати на швидкість виконання основних завдань. Ця автоматизація досягнута завдяки тому, що код Arcserve UDP оптимізований для використання мінімального обсягу системних ресурсів при виконанні резервного копіювання.
Acronis Backup 12

Вендор Acronis Backup 12 надає можливості резервного копіювання та відновлення для віртуальних машин Microsoft Azure, поштових скриньок Microsoft Office 365, серверів і робочих станцій Microsoft Windows, додатків Microsoft Exchange, SQL Server, SharePoint, Active Directory і багато інших. І, звичайно ж, Acronis Backup 12 забезпечує захист і резервне копіювання Microsoft Office 365.

Резервне копіювання електронної пошти Microsoft Office 365, включаючи контакти, календарі, завдання і прикріплені файли відбувається автоматично і з високим рівнем контролю процесу.


Використовуючи Acronis Backup 12, є можливість зберігати резервні дані не тільки локально, але і в хмарі, з можливістю архівації та постійного доступу до даних. Також є функція швидкого попереднього перегляду створених копій і пошуку по резервним даним. А це, в свою чергу, дає можливість відновлювати і пересилати окремі об'єкти по електронній пошті без відновлення всієї резервної копії.

Acronis Backup 12 надає можливість відновлювати дані з особистих і загальних поштових скриньок, в оригінальний або новий поштовий ящик, що може бути корисною функцією при зміні персоналу і продовженні підтримки проектів.

Крім того, в рішення резервного копіювання Acronis Backup 12, входить система захисту від програм-вимагачів Acronis Active Protection ™, яка блокує кібератаки і миттєво відновлює дані, зкомпроментовані цими атаками.
NAKIVO Backup & Replication

Наступним вендором, який надає резервне копіювання, є NAKIVO Backup & Replication
NAKIVO Backup & Replication виконує резервне копіювання облікових записів Exchange Online і окремих поштових скриньок. Резервне копіювання здійснюється інкрементним способом, тобто всі нові додані поштові скриньки (включаючи електронні листи і вкладення до електронних листів) будуть автоматично збережені та додані в сховище. Як і у Arcserve UDР даний процес автоматизований і призводить до економії часу і ресурсів, зниження помилок.


Резервні копії Office 365 пропонується зберігати локально для полегшення доступу і підвищення безпеки даних. Зберігання резервних копій на місці, з одного боку, дає більше гнучкості в миттєвому підключенні до сховища і відновлення потрібної інформації кількома кліками. З іншого боку, ви повинні бути впевнені у відповідності до вимог безпеки вашої локальної інфраструктури та її відмовостійкості.


Є можливість відновлювати окремі електронні листи, папки або поштові скриньки безпосередньо з резервних копій, не вдаючись до операції повного відновлення всього облікового запису Exchange Online. Потрібно вибрати завдання резервного копіювання Office 365 і точку відновлення, знайти потрібний елемент і відновити його для певного облікового запису Exchange Online.


Використання eDiscovery дозволяє шукати відсутню або вилучену інформацію в резервних копіях Exchange Online. Як згадувалося раніше, диверсія всередині компанії, шпигунство, видалення компрометуючої інформації може бути серйозним ударом по репутації і для виключення приховування доказів, у вас повинна бути можливість оперативно знайти інформацію і не дати її видалити.


Також, NAKIVO Backup & Replication може реалізовувати резервне копіювання Office 365 на вимогу або планувати його. Зі зрозумілою панеллю керування календарем можна відстежувати всі завдання резервного копіювання і коригувати їх відповідним чином, щоб уникнути дублювання завдань.
NetVault Backup Quest Software

Ще одне рішення для резервного копіювання Quest NetVault Backup для Office 365 від Quest Software - це кросплатформена система захисту даних, яку легко використовувати відразу після установки. Легко масштабується для забезпечення резервного копіювання величезної кількості серверів, що містять петабайти даних. Управління процесами резервного копіювання, моніторингу, відновлення здійснюється з єдиної консолі, що спрощує роботу адміністраторів і є інтуїтивно зрозумілим. NetVault шифрує ваші дані під час резервного копіювання, роблячи збереження даних ще безпечніше. NetVault підтримує кілька операційних систем (Windows, Linux (12 типів), Solaris (SPARC і x86), Mac OS X, AIX (PowerPC), HP-UX (IA64 і PA-RISC), FreeBSD.), додатків, баз даних і пристроїв зберігання.


NetVault дозволяє зберігати резервні копії і на локальному сервері, і в Microsoft Azure або в іншій загальнодоступній хмарі. Про переваги зберігання даних і резервних копій не раз згадувалося, проте відзначимо, що у Quest Software налагоджена і спрощена інтеграція з Microsoft Azure. Періодичність резервного копіювання та терміни зберігання інформації налаштовуються адміністратором під конкретні корпоративні вимоги.


NetVault забезпечує інкрементне резервне копіювання, а також детальне відновлення всіх даних Office 365 допомогою Microsoft Graph API, в тому числі:

• Індивідуальні, загальні та ресурсні поштові скриньки, а також індивідуальні електронні листи і вкладення
• Папки та файли OneDrive
• Повні сайти і дочірні сайти SharePoint
• Користувачі, групи і суб'єкти служб Azure AD
• Повне резервне копіювання і відновлення Teams, включаючи конфігурацію і логіку
• Календарі, включаючи групи і події.


Ви так само можете здійснювати пошук по каталогу резервних копій, без повного їх відновлення. З особливостей NetVault, ви можете здійснювати пошук по метаданим (ім'я, дата модифікації, тип тощо). Знімки системи зберігання даних з урахуванням типу додатків. Функціонал NetVault Backup дозволяє визначати тип додатків, дані яких знаходяться в сховищі, що спрощує вам пошук при необхідності.


NetVault, як і Arcserve UDP, має оптимізований програмний код, який використовує протокол управління мережевими даними (NDMP), скорочуючи трафік в локальній мережі і збільшуючи продуктивність за допомогою багатопотокового режиму.
Veeam Backup для Microsoft Office 365

Окрему увагу необхідно приділити рішенню Veeam Backup для Microsoft Office 365. Дане рішення вважається одним з лідерів в індустрії резервного копіювання та має рішення в кооперації з Microsoft, що спростить вам завдання інтеграції. Кількість 133К + завантажень рішення тільки підтверджують це. Розглянемо, які переваги використання Veeam Backup для Microsoft Office 365.


Veeam дозволяє зберігати резервні копії даних Office 365 на локальному сервері або в хмарному сховищі. Зберігання резервних копій Office 365 на локальних ресурсах відмінно працює, коли є вільне сховище і відповідність вимогам безпеки. З іншого боку, вибір публічної хмари - це низька ціна, простота розгортання і необмежена масштабованість. Приклади такого використання: Veeam з Microsoft Azure, Azure Stack.


Дані зберігаються в нативному форматі Microsoft - архівній базі даних, що базується на технології зберігання Extensible Storage Engine (ESE), також відомої як база даних Jet Blue.

Резервне копіювання даних локальних серверів Exchange і SharePoint знижує вплив на дата-центр і дозволяє вам визначати частоту і час резервного копіювання. Наприклад, створювати резервні копії хмарного Office 365, включаючи дані Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive для бізнесу і Microsoft Teams, ви можете хоч кожні п'ять хвилин.

Крім того, Veeam Backup для Microsoft Office 365 захищає дані, що містяться в чатах, файлах і сайтах Microsoft Teams, у міру ведення логів даних Teams в Exchange Online і SharePoint Online. Чому так важливо копіювати і захищати дані Microsoft Teams? Microsoft Teams - флагманський сервіс Microsoft, який є платформою для спільної роботи. Обмін файлами, інформацією, підключення до додатків - все це реалізовано на цій платформі. А кількість користувачів Microsoft Teams зросла з 560 мільйонів на 12 березня 2020 року до 2.7 мільярда на 31 березня 2020 року. Обираючи рішення для резервного копіювання, не можна залишати в стороні нові сервіси, які повинні бути захищені.

Так само як і у NAKIVO Backup & Replication, Acronis Backup 12 можливо гранулярне відновлення поштових скриньок і листів Office 365, сайтів, документів, бібліотек і списків SharePoint, а також облікових записів, файлів і папок OneDrive для бізнесу без відновлення всієї резервної копії.

Вбудовані інструменти Veeam Explorers ™ для Microsoft Exchange, SharePoint і OneDrive для бізнесу дозволяють здійснити пошук листів Office 365 на вимогу в резервних копіях без їх повного відновлення. Це стосується пошуку будь-яких об'єктів серед ящиків, листів, файлів і сайтів Office 365. Включаючи дані Microsoft Teams, розміщені в захищеному архіві Office 365. Як згадувалося раніше, Microsoft Teams - це та платформа, безпекою якої вже не можна нехтувати.


Створення резервних копій даних Office 365 - це мінімізація ваших ризиків у втраті даних. Ви вже прийняли вірне рішення, використовуючи в своїй діяльності кращий SaaS - Microsoft Office 365. Захистіть свої дані, використовуючи рішення від перевірених виробників програмного забезпечення. Ви отримали загальне розуміння про функціональність кожного рішення, і нижче наведена таблиця, в якій представлено порівняння трьох рішень для резервного копіювання за основними пунктами: що бекапується, умови ліцензування, орієнтовна вартість. Але всі проекти різні, тому звертайтеся до системних інтеграторів для технічної консультації і вибору рішення, що задовольнить потреби саме вашої компанії.
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Оформити безкоштовний доступ до Microsoft 365 на 30 днів
Адреса
02099, Київ, вул. Бориспільська,11А, оф.219
У вас залишились питання?
Заповніть форму і ми відповімо!
E-mail
info@simpla.com.ua
ТОВ "Сімпла"